nieuws


29.02.2024

Start restauratie stadsomwalling Sint-Donatuspark

In februari start de stad met de restauratie van de 12e-eeuwse stadsomwalling in het Sint-Donatuspark (stadspark). In 2011 stortte een deel van de middeleeuwse muur in als gevolg van het hoogteverschil tussen het stadspark en de drie meter lager liggende tuinen van woningen in de Charles de Bériotstraat. Ook andere delen van de eerste stadsomwalling worden hersteld en de fundering wordt vernieuwd voor extra stevigheid.

02.10.2023

Pandgang Abdij van Vlierbeek in oude glorie hersteld

In 2025 bestaat de Abdij van Vlierbeek, de bekende benedictijnerabdij in Kessel-Lo, maar liefst 900 jaar. In aanloop naar dat feestjaar vindt er een grondige restauratie plaats van de pandgang van het Oud Abtskwartier en enkele bijgebouwen, zoals het door brand vernielde koetshuis en de paarden- en varkensstal. De restauratie van de pandgang is intussen afgerond. De gang krijgt in de toekomst een nieuwe invulling als ruimte voor buurtbewoners en verenigingen.

26.05.2023

Restauratiewerken maken van burchtmuur Keizersberg een uniek uitkijkpunt over de stad

De Keizersberg staat sinds enkele maanden in de steigers. De restauratiewerken aan de hertogelijke burchtmuur, het Mariabeeld en de waterput zijn vorig najaar gestart. “Vooral de gerestaureerde burchtmuur moet het kroonjuweel worden van een park waar erfgoed en natuur hand in hand gaan. Tegen 2025 zal het voor Leuvenaars en bezoekers mogelijk zijn om van boven op deze monumentale muur te genieten van een uniek uitzicht over Leuven”, aldus de bevoegde schepenen Dirk Vansina van restauraties en Carl Devlies van onroerend erfgoed.


24.04.2023

Gerestaureerd Handbooghof straalt opnieuw eeuwenoude glorie uit

De restauratie van het Handbooghof, het stuk Leuvense stadsomwalling langs de Dijle tussen de Brusselsestraat en de Brouwersstraat, is na twee jaar werken volledig voltooid. Het herstel van de middeleeuwse muur was een huzarenwerk, het resultaat een unieke tijdcapsule.

21.12.2022

Restauratie eeuwenoude salons stadhuis afgerond

Na een grondige restauratie gaan de historische salons van het stadhuis begin volgend jaar weer open. Anderhalf jaar lang is er in de salons gewerkt: parketten herstellen, lambriseringen en plafonds opnieuw schilderen en vergulden, kroonluchters en schilderijen restaureren, meubels opnieuw bekleden, behang vervangen, nieuwe verwarming installeren, elektriciteit vernieuwen… Alles werd aangepakt en in zijn oude glorie hersteld. Het resultaat is magnifiek.

21.12.2021

Restauratie Tolhuis Zuid afgerond

De twee tolhuizen aan de Brusselsepoort zijn de laatste van Leuven. Ze werden in 1825 gebouwd maar raakten in 1860 buiten gebruik bij het afschaffen van het tolrecht. In 1989 werden ze beschermd als monument. Beide waren in zeer slechte staat. Het noordelijke tolhuis werd in 2014 gerenoveerd en huisvest sinds toen de Instelling voor Morele Dienstverlening. Eind deze maand zal ‘huisvandeMens’ Leuven het zuidelijke tolhuis, na een grondige renovatie van bijna 2 jaar, in gebruik nemen. Nu beide tolhuizen in ere hersteld zijn, krijgt de invalsweg naar de stad opnieuw een sterk imago.


10.06.2021

Salons van het stadhuis in ere hersteld

Sinds april zijn er restaurateurs aan het werk in het prachtige stadhuis van Leuven. Deze keer is het de beurt aan de drie bekende salons van het ‘Achterhuys’. Normaal komen hier wekelijks een aantal trouwlustigen over de vloer. Zij moeten tot na de werken uitwijken naar de Gotische zaal want in de salons worden zowel de muren, vloer, verlichting, als de meubels en de schilderijen gerestaureerd.