DICHT BIJ DE LEUVENAAR

Als schepen van burgerzaken komen we elkaar vaak tegen.

 

Ik heb als schepen al meer dan 10.000 Leuvense koppels in de echt mogen verbinden. Het is elke keer een bijzondere ervaring om zo nabij te zijn als mensen elkaar het ja-woord geven. Elk jaar ontvang ik ook 200 koppels om de mijlpaal te vieren van 50, 60, 65 en zelfs 70 jaar huwelijk. 

                                    

Het is de fijnste taak om mensen te mogen huwen, te mogen vieren en te mogen verwelkomen, zoals dat maandelijks gebeurt voor de nieuwe inwoners van onze stad.

 

Leuvenaars nabij zijn, zeker op de belangrijkste momenten in hun leven, is mijn drijfveer. 

 

Een combinatie van ontzorgen en nabijheid

Gemak, comfort en toegankelijkheid zijn de sleutelwoorden in onze dienstverlening. 

 

Zo is de behandeling van documenten en aktes gedigitaliseerd. Als eerste gemeente in België bieden we een digitale geboorteaangifte aan. Intussen gaat drie vierde van de aangiftes via de digitale weg. Wie rond officiële documenten of aangiftes graag persoonlijk contact wenst of meer uitleg wil, blijven we graag op afspraak ontvangen in het stadskantoor. Wie daar niet (makkelijk) raakt, bezoeken we thuis. 

 

De Leuvenaar gaf al meermaals te kennen zeer tevreden te zijn over de dienstverlening van de stad. Gezien het menselijke karakter van deze bevoegdheid, vervult me dat met trots.nieuws

25.01.2024

Bijna drie vierde van geboorteaangiftes in Leuven via digitale weg

In mei vorig jaar startte de stad Leuven met de mogelijkheid om een digitale aangifte van geboorte te doen. Vanaf mei tot en met december 2023 verliep bijna drie vierde van de geboorteaangiften volledig digitaal, zonder dat er een loketbezoek nodig was. Dit en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2023 zetten we voor u op een rij.

11.05.2023

Leuven pionier in België voor digitale geboorteaangifte

Vanaf vandaag is het mogelijk om in Leuven de geboorte van een kindje digitaal aan te geven. Je verplaatsen naar het stadskantoor hoeft dus niet meer. De stad bouwde zelf een digitaal platform uit om de verplichte registratie van een pasgeboren kind in orde te brengen. Ouders kunnen vanaf nu dus in het ziekenhuis of van thuis uit online de aangifte doen, een primeur in ons land.

10.02.2023

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

02.02.2022

Nieuwe bevolkingscijfers voor Leuven

Bij het begin van een nieuw jaar horen traditiegetrouw nieuwe bevolkingsstatistieken. De stad deelt graag enkele opmerkelijke cijfers en weetjes over de Leuvense bevolking.