RUIMTE VOOR JEUGD

We geven ‘Generatie Toekomst’ graag veel kansen. Om te sporten, te feesten, actief te zijn bij de jeugdbeweging, engagement op te nemen, te organiseren, te ondernemen of artistiek bezig te zijn … We ondersteunen graag, maar laten het jongeren vooral ook zelf doen! We geven hen plekken waar ze zichzelf kunnen zijn en hun talenten kunnen ontplooien. 

 

Hoe geven we jongeren die ruimte?

Stelplaats en de Villa van de Aa zijn plekken van waar veel ideeën kunnen broeien en vorm krijgen. Via het projecten- en concertenfonds geven we een stevige duw zodat jongeren hun dromen en projecten kunnen waarmaken.

 

Met meer dan 100 Leuvense speelterreinen investeren we in stimulerende en prikkelende speelplekken. En meteen zijn het ook ontmoetingsplekken voor (groot)ouders. We moedigen Leuvense scholen aan om hun speelplaats te vergroenen en na de schooluren open te stellen voor kinderen uit de buurt. Ruimte is schaars, dus moeten we er slim mee omgaan.

 

Jeugdbewegingen ondersteunen we bij hun werking, hun zomerkampen en bij de bouw van nieuwe lokalen. Ieder kind en iedere jongere krijgt zo de kans om deel uit te maken van een inclusieve jeugdbeweging. 


Jeugdlokalen en speelterreinen

De voorbije legislatuur hebben we maar liefst 10 miljoen euro geïnvesteerd in het bouwen en verbouwen van jeugdlokalen en speelterreinen.

Urban Sports Park

Gerealiseerd in Wilsele: een Urban Sports Park voor alles wat op wieltjes loopt, van skaten over BMX tot zelfs parkour.


Projectenfonds

Naast fysieke ruimte en de intensieve begeleiding die we jongeren bieden, steunen we hen ook bij de organisatie van hun eerste concerten of projecten. De voorbije jaren reikten we daarvoor al meer dan 250 subsidies uit. 

Kindvriendelijke stad

In 2022 ontvingen we voor de tweede keer het prestigieuze label van 'Kindvriendelijke Stad'. Waarom we dat zijn? We geven jongeren een plek en meer nog: in Leuven mogen zij mee de stad maken. We geloven in een ondersteunend, participatief jeugdbeleid, voor en door Leuvense kinderen en jongeren. 


Rijbewijsproject 2GO Leuven

Via '2GO Leuven' helpen we kwetsbare jongeren aan een rijbewijs, in samenwerking met partners Monte Rosa, Arktos en 2GO vzw. Als stad voorzien we een auto en financiële ondersteuning voor dit inspirerende buddyproject. 

Inspraak & Welzijn

Samen met Pact 3000, klimaatbende, Kras scholierenparlement geven we jongeren een stem in hun stad. Onderwerpen als (mentaal) welzijn, klimaat en duurzaamheid staan hier centraal.


Stelplaats

Skaten, feesten, creativiteit in alle hoekjes en kanten: we gaven Stelplaats aan de Leuvense jongeren, zodat zij er baas kunnen zijn.

Villa van de Aa

Het hoofdkwartier van MIJNLEUVEN is dé ontmoetingsplek voor jongeren met plannen. Jongeren vinden er ervaren jongerenwerkers om hen op weg te helpen.