Start restauratie stadsomwalling Sint-Donatuspark


In februari start de stad met de restauratie van de 12e-eeuwse stadsomwalling in het Sint-Donatuspark (stadspark). In 2011 stortte een deel van de middeleeuwse muur in als gevolg van het hoogteverschil tussen het stadspark en de drie meter lager liggende tuinen van woningen in de Charles de Bériotstraat. Ook andere delen van de eerste stadsomwalling worden hersteld en de fundering wordt vernieuwd voor extra stevigheid.

“De middeleeuwse stadsomwalling is een belangrijk deel van ons Leuvens erfgoed. Daarom hebben we eerst een grondige studie ingelast om de werken voor te bereiden”, verduidelijkt Leuvens schepen van restauraties Dirk Vansina. “In overleg met eigenaars van de aanpalende tuinen hebben we een oplossing gevonden om de muur opnieuw stabiel te maken, zonder de tuinen op te hogen.”

 

De werken verlopen in twee fasen: eerst wordt het fundament hersteld, daarna wordt de muur opnieuw opgebouwd. “Er komt een fundering met micropalen en

op sommige plekken wordt de aarde aan de zijde van het stadspark verhoogd om de fundering te beschermen. Voor de heropbouw recupereren we de oorspronkelijke stenen. Zo krijgt de muur zijn vertrouwde aanzicht terug en staat hij opnieuw pal voor de komende decennia”, aldus schepen Vansina.

 

Sluitstuk van de eerste stadsomwalling

“De stad Leuven voert in het stadspark het ambitieuze plan verder uit om de restanten van de eerste middeleeuwse stadsomwalling, opgetrokken tussen 1190 en 1235, zo waarheidsgetrouw mogelijk te restaureren en zichtbaar te maken in het hedendaagse straatbeeld,” benadrukt schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed Carl Devlies.

 

“Dat er van deze stadsmuur, bestaande uit 11 stadspoorten, 2 waterpoorten en 31 torens, nog zoveel bewaard is, is erg uitzonderlijk. De Sancta Maria- en de Donatustoren kregen al een zorgvuldige opknapbeurt, de restauratie van het Handbooghof is vorig jaar voltooid, evenals eerherstel voor de Justus Lipsisutoren en de restanten op de Hertogensite. De restauratie van de omwalling in het stadspark is de laatste grote werf in dit omvangrijke restauratieplan”, besluit schepen Devlies.