Nieuws

2023


Kunstzinnige expo Babyshower viert herbestemming van het stadhuis

01.09.2023

Voor de vijfde keer organiseert de stad Leuven via mijnleuven, een van haar jongerenwerkingen, het project Zomerresidentie. Daarmee geeft de stad artistieke jongeren de kans om in juli en augustus hun creativiteit te uiten in speciaal ingerichte ateliers in het stadhuis. Op 8, 9 en 10 september stellen de jongeren het eindresultaat tentoon in een uitbundige expo. Het is de laatste keer dat die expo kan doorgaan in het historisch stadhuis. Hij staat dan ook volledig in het teken van herbestemming en vernieuwing.

Twee authentieke 17e-eeuwse glasramen zijn na 200 jaar terug op hun plek in Abdij van Park. De glasramen maken deel uit van de uitzonderlijke collectie glas-in-loodpanelen die Jan De Caumont ontwierp voor de abdij. Inmiddels is de reeks glasramen erkend als Vlaams Topstuk.

29.08.2023

Twee authentieke 17e-eeuwse glasramen zijn na 200 jaar terug op hun plek in Abdij van Park. De glasramen maken deel uit van de uitzonderlijke collectie glas-in-loodpanelen die Jan De Caumont ontwierp voor de abdij. Inmiddels is de reeks glasramen erkend als Vlaams Topstuk.

Nieuwe jongerenoase ‘De Villa’ opent op 1 september in centrum Leuven

25.08.2023

Villa aan de Aa is een stadsvilla aan de oevers van de Dijle in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, in het centrum van Leuven. Tot voor kort verhuurde de stad de Villa maar vanaf 1 september geeft ze er Leuvense jongeren een nieuwe plek om samen te komen, zich creatief uit te leven en zelf kleine evenementen te organiseren. De jongerenwerking van de stad, mijnleuven, zal het gebouw en de bijhorende tuin uitbaten.


Mobiliteitsplan Kessel-Lo gaat van start op 28 augustus

21.08.2023

Op maandag 28 augustus 2023 voert stad Leuven het mobiliteitsplan voor Kessel-Lo in. Onder meer door het sluipverkeer uit de woonwijken te halen, maakt dat plan het leven en wonen in de deelgemeente nog aangenamer en zorgt het ervoor dat iedereen zich veilig en vlot kan verplaatsen. Het mobiliteitsplan kwam tot stand na een participatietraject waarbij de inwoners van Kessel-Lo op verschillende momenten voorstellen konden doen om de levenskwaliteit en mobiliteit te verbeteren. De komende weken en maanden monitort de stad nauwgezet of de maatregelen het beoogde effect hebben.

Alles loopt ‘gesmeerd’ deze zomer

09.08.2023

Na de regenachtige weken, belooft het vanaf deze week weer zonnig en zomers te worden in ons land. Heel wat kinderen kijken er reikhalzend naar uit om weer lekker buiten te ravotten zonder regenkleren. Maar wel goed beschermd tegen die stralende zon, want die kan ook schadelijke effecten hebben. Daarom hebben de medewerkers van de stedelijke kinderwerkingen en speelpleinen extra aandacht voor zonbescherming. Dat kadert ook in het gezondheidsbeleid en warmte-actieplan van de stad Leuven. Steden worden immers steeds meer geconfronteerd met de impact van klimaatverandering op de gezondheid van inwoners. Onder andere kinderen zijn extra gevoelig bij warmere temperaturen.

Leuvens jeugdwerk vertrekt op kamp

01.08.2023

Leuven telt zo’n 50 erkende jeugdverenigingen. Daarvan gaan er tijdens de zomermaanden een dertigtal op kamp. Om al die jeugdverenigingen vlot en zorgeloos op kamp te laten vertrekken, biedt stad Leuven hen elk jaar extra ondersteuning aan. Zo wordt onder andere het kampvervoer voor hen geregeld en is er dag en nacht een noodtelefoonnummer dat de kampleiding kan contacteren.


Jonge nieuwkomers genieten van zomers vrijetijdsaanbod in Leuven

13.06.2023

Deze maand heeft de stad Leuven een goed gevuld zomeraanbod voor jonge anderstalige nieuwkomers. Ze kunnen deelnemen aan een zomerkamp en enkele groepsuitstappen én krijgen dit jaar ook zelf de kans om als hulpanimator mee te draaien op een speelplein.

Wie ooit trouwde in Abdij van Park kan er op 10 september huwelijksdag herbeleven

04.06.2023

Op zondag 10 september is het Open Monumentendag, met dit jaar als thema ‘Met hart en ziel’. Daarom nodigt Abdij van Park alle koppels die ooit getrouwd zijn in de Sint Jan Evangelist kerk in Abdij van Park uit om hun huwelijksdag in volle glorie te herbeleven. Zij kunnen er die dag samen de traditie van het huwelijk herdenken en vieren.

Leerlingen van Stroom Leuven fleuren basketbalpleintje op met kunstige street art

28.06.2023

Leerlingen van de Leuvense school Stroom kregen van de stad Leuven de kans om het publieke basketbalpleintje tussen de J.P. Minckelersstraat en de Dijle te pimpen met een zelfgemaakte street art-muur. Onder begeleiding van MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad Leuven, en de Leuvense graffitikunstenaar Roncha leerden ze hoe ze hun ideeën over stad en maatschappij konden vormgeven in een ontwerp. Nadien gingen ze ook zelf aan de slag met de spuitbussen. Het werd een kleurrijk tafereel waarbij dieren, basketbal en ‘stroom’ naadloos in elkaar overvloeien. Nu het kunstwerk af is, kan iedere voorbijganger genieten van deze kleurrijke kunst in de stad.


Proefopstelling Constantin Meunierstraat laat buurtbewoners dromen van groene herinrichting

22.06.2023

Gisteren stelde de stad Leuven op een druk bijgewoonde infomarkt op het Hoornplein haar ambities voor de Constantin Meunierstraat voor. Binnen enkele jaren krijgt deze straat een grondig heraanleg. Opvallend: het zijn de ideeën van de buurt die mee het uitzicht van het openbaar domein zullen bepalen. Bewoners kunnen ook helpen bouwen aan een proefopstelling, die vanaf september in een stukje van de straat wordt opgesteld.

Jonge kunstenaars veroveren Leuvens stadhuis voor de laatste keer

07.06.2023

Stad Leuven stelt voor de laatste keer haar MIJNLEUVEN-vleugel in het oude stadhuis open als atelier voor jonge kunstenaars. Jongeren tussen 16 en 26 krijgen een hele zomer lang de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten en samen een expo te creëren.

PARK: folkmuziek in Abdij van Park op zondag 9 juli

31.05.2023

Op zondag 9 juli organiseren Abdij van Park en stad Leuven PARK, een gloednieuw festival in Abdij van Park. Bezoekers kunnen er kennis maken met muziek uit de hele wereld. Het programma bestaat uit zachte luistermuziek, opgewekte feestelijke muziek en unieke creaties geïnspireerd op de parkabdij. Op twee podia staan nationale en internationale folkartiesten zoals Old Salt (US/BE), Sam Lee (UK), Toasaves (BE) en Livia Giafredda (IT). Ook vredesbeiaardier Luc Rombouts speelt een aangepast folkprogramma. PARK vindt plaats in het kader van de Vlaamse Feestdag.


Restauratiewerken maken van burchtmuur Keizersberg een uniek uitkijkpunt over de stad

26.05.2023

De Keizersberg staat sinds enkele maanden in de steigers. De restauratiewerken aan de hertogelijke burchtmuur, het Mariabeeld en de waterput zijn vorig najaar gestart. “Vooral de gerestaureerde burchtmuur moet het kroonjuweel worden van een park waar erfgoed en natuur hand in hand gaan. Tegen 2025 zal het voor Leuvenaars en bezoekers mogelijk zijn om van boven op deze monumentale muur te genieten van een uniek uitzicht over Leuven”, aldus de bevoegde schepenen Dirk Vansina van restauraties en Carl Devlies van onroerend erfgoed.

Leuven pionier in België voor digitale geboorteaangifte

11.05.2023

Vanaf vandaag is het mogelijk om in Leuven de geboorte van een kindje digitaal aan te geven. Je verplaatsen naar het stadskantoor hoeft dus niet meer. De stad bouwde zelf een digitaal platform uit om de verplichte registratie van een pasgeboren kind in orde te brengen. Ouders kunnen vanaf nu dus in het ziekenhuis of van thuis uit online de aangifte doen, een primeur in ons land.

Leuvense breakers dansen zich tot B-King of B-Queen

04.05.2023

Op zondag 7 mei vindt de finale plaats van de B-King series, een laagdrempelig battle circuit voor Leuvense breakers. Tijdens de voorrondes van februari tot april werden de beste deelnemers in de categorie -12 en -18 gezocht én gevonden. De 8 finalisten gaan nu de laatste uitdaging aan om zich tot B-King of -Queen te laten kronen.


Jonge nieuwkomers proeven van Leuvens vrijetijdsaanbod

01.05.2023

Leuven telt drie OKAN-scholen waar jongeren tussen 12 en 18 jaar een Nederlands taalbad krijgen. OKAN staat voor OnthaalKlassen voor Anderstalige Nieuwkomers. Op vrijdag 5 mei organiseert de stad Leuven voor hen een cultuur-, sport- en speldag aan Hal 5. Tussen 9.30 en 16 uur kunnen ze proeven van een mix aan cultuur- sport- en spelinitiatieven zoals voetbal, circus en dans.

Project RUNWAY: jongeren creëren upcycle fashion

27.04.2023

Tien Leuvense jongeren vormen samen Project RUNWAY. Een half jaar lang gingen ze aan de slag met naald en draad. Hun missie? Van tweedehands kleren prachtige nieuwe outfits maken en deze op 1 mei aan heel Leuven laten zien op hun eigen ‘runway’.

Nieuwe bestrijdingspijp helpt rattenpopulatie onder controle te houden

26.04.2023

Zoals in elke stad zijn ook in Leuven ratten niet weg te denken. Om de overlast en schade veroorzaakt door ratten aan te pakken, start de stad een proefproject met rattenvallen in rioleringsbuizen. Het systeem belooft doelgerichter, duurzamer en milieuvriendelijker te zijn dan de gebruikelijke methode.


Gerestaureerd Handbooghof straalt opnieuw eeuwenoude glorie uit

24.04.2023

De restauratie van het Handbooghof, het stuk Leuvense stadsomwalling langs de Dijle tussen de Brusselsestraat en de Brouwersstraat, is na twee jaar werken volledig voltooid. Het herstel van de middeleeuwse muur was een huzarenwerk, het resultaat een unieke tijdcapsule.

Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

17.04.2023

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.

Tijdelijk groen inspireert inwoners van wijk rond Rietensplein om na te denken over ontharding

17.04.2023

Onder de noemer ‘Hier dringt het door!’ wil de stad Leuven samen met de bewoners van de Korte Dolagestraat, het Dongelsplein en het Rietensplein in Wijgmaal hun wijk waar dat kan ontharden en vergroenen. Een tijdelijke groeninrichting geeft een voorsmaakje van wat er mogelijk is. Daarnaast stimuleert de stad de bewoners om hun tuinen natuurvriendelijk in te richten.


De Klimaatstem: Leuvense jongeren in debat over het klimaat

04.04.2023

Op woensdag 15 en 22 maart organiseerde de stad via MIJNLEUVEN, haar jongerenwerking, samen met Youth For Climate Leuven de ‘Klimaatstem’. Jongeren kregen de kans om hun stem te laten horen over het klimaat en in gesprek te gaan met experts en beleidsmakers.

Stad legt eerste voorstel voor groene ontmoetingsplek Martelarenplein voor aan bevolking

27.03.2023

Op basis van een 250-tal ideeën, die de stad via een uitgebreide bevraging van de Leuvense bevolking ontving, is een voorontwerp – een soort eerste voorstel – gemaakt voor een vernieuwing van het Martelarenplein en de omgeving van het busstation. Hierop kunnen Leuvenaars nog tot en met 9 april hun feedback geven.

Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

20.03.2023

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.


Leuvense tegeltaxi haalt tegels en puin gratis op tijdens VK Tegelwippen

24.03.2023

Van 21 maart tot 31 oktober vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer dan 150 steden en gemeenten engageren zich om zoveel mogelijk tegels uit te breken en te vervangen door groen. Want meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze omgeving klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren en insecten, koeler op warme dagen, en gewoon ook mooier. Om inwoners te helpen bij al dat ontharden, rijdt er tussen mei en oktober een Leuvense tegeltaxi rond. Die haalt uitgebroken tegels en bijbehorend steenpuin op, helemaal gratis. De uitgebroken tegels zullen nadien maximaal hergebruikt worden.

Leuvense fietsenstallingen worden klimaatrobuust

17.03.2023

De stad Leuven greep de heraanleg van twee populaire fietsenstallingen, op de Philipssite en in de wijk Vlierbeekveld, aan om ze een stuk klimaatrobuuster te maken. De stalling op de Philipssite kreeg een waterdoorlatende ondergrond en beide stallingen zijn nu overdekt met een groendak.

Feestelijke opening speelterrein Groefplein

15.03.2023

De stad investeerde in de vernieuwing van de speeltuin op het Groefplein, tussen de Tervuursestraat en de Van Waeyenberghlaan. Kinderen kunnen er opnieuw naar hartenlust spelen en met de lente in zicht is het op zaterdag 18 maart tijd om het vernieuwde speelterrein in te huldigen.


100e verjaardag van de Rijdende Artillerie op de Dag van de Vliegende Kanonniers

9.03.2023

Op zaterdag 11 maart wordt de Dag van de Vliegende Kanonniers herdacht met een plechtigheid en bloemenhulde aan het monument in Sint-Maartensdal, waar ooit de Sint-Maartenskazerne stond. Van 1923 tot mei 1940 was er het Regiment Rijdende Artillerie ingekwartierd.

Leuven coacht nieuwe generatie eventorganisatoren

01.03.2023

MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van de stad Leuven, organiseert dit voorjaar een reeks gratis masterclasses en talks voor jongeren die ervan dromen hun eigen event te organiseren of project op poten te zetten. Experts geven er uitleg over statuten, vergunningen en veiligheid en hoe je een event best in de markt zet. Tijdens de talks vertellen verschillende inspirerende spraakwatervallen hoe zij het zelf aanpakten.

OKAN Leuven start met specifieke 16+ werking

22.02.2023

Leuven telt drie OKAN-scholen waar jongeren tussen 12 en 18 jaar gedurende een jaar een Nederlands taalbad krijgen als brug naar de gewone klassenOKAN staat voor OnthaalKlassen voor Anderstalige Nieuwkomers. Buiten de schooluren is er ook een uitgebreid vrijetijdsprogramma. De stad Leuven breidde het aanbod recent uit met een 16+ werking.


Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

10.02.2023

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Stad organiseert workshops voor jonge dj’s, designers en fotografen

10.02.2023

Stad Leuven zet de komende maanden in op een fris aanbod voor jonge Leuvenaars. Toekomstige fotografen, modeliefhebbers of dj’s kunnen in februari en maart bij MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van de stad Leuven, terecht om zich te laten bijstaan in hun zotste ideeën.

Leuvense jongeren welkom in het ‘Open Stadhuis’

06.02.2023

Stad Leuven gooit elke donderdag en vrijdag de deuren van de jongerenvleugel van het stadhuis open. Alle Leuvense scholieren zijn dan welkom in het ‘Open Stadhuis’ voor een lunch of creatieve vrijdagnamiddag. "Het 'Open Stadhuis' is een laagdrempelige plek waar de Leuvense scholieren gemakkelijk kunnen in- en uitlopen, elkaar ontmoeten, hun boterhammen opeten en alles te weten komen over wat MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van de stad Leuven, te bieden heeft", aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.