Ontharden doen we samen


Als stad Leuven nemen we de regie om te ontharden in handen en moedigen we burgers aan om mee werk te maken van een gezonde, klimaatrobuuste, aangename stad. Samen gaan we de uitdagingen van de toekomst aan. 

 

We ontharden waar dat kan. Om regenwater de kans te geven om op grotere schaal in de bodem door te dringen. Zo verkleinen we het risico op lokale wateroverlast bij hevige buien, vullen we de grondwaterspiegel aan én geven we het bodemleven en de biodiversiteit een boost. 


Bij werken kiezen we steeds bewuster voor minder verharding en meer groen. We maken zoveel mogelijk gebruik van waterdoorlatende materialen, infiltratiegrachten, wadi's, … Op die manier maken we onze stad niet alleen klimaatrobuuster, maar ook gezonder en aangenamer.

(lees verder onder de afbeelding)

 

Met de Tegeltaxi doen we aan ontzorging. Wie in eigen tuin tegels wil wippen, kan ze gratis laten ophalen door de stad.
Met de Tegeltaxi doen we aan ontzorging. Wie in eigen tuin tegels wil wippen, kan ze gratis laten ophalen door de stad.

Bij een grondige heraanleg starten we steeds een traject op waarbij inwoners hun woonwijk mee vorm mogen geven. De wijk Pakenhof, Spaanse Kroon, Rietensplein, Constantin Meunierstraat, de Benedenstad, ... de lijst groeit snel aan. 

 

Bij zo’n participatietraject vertrekken we van een schetsontwerp waarop de bewoners input kunnen geven. We laten ook 3D-plannen maken zodat duidelijk blijkt hoe de straat er gaat uitzien. En we hebben een nieuwe participatietool geïntroduceerd: de proefopstelling. Zo kunnen bewoners ervaren hoe de nieuwe straat zal werken zonder dat we de straat al opbreken. 

Via het project ‘Hier dringt het door’ vroegen we Leuvenaars welke plekjes in hun buurt ze graag willen ontharden en vergroenen. De massale respons toont aan dat het thema leeft.
Via het project ‘Hier dringt het door’ vroegen we Leuvenaars welke plekjes in hun buurt ze graag willen ontharden en vergroenen. De massale respons toont aan dat het thema leeft.

NIEUWS


24.04.2023

Leuvense tegeltaxi haalt tegels en puin gratis op tijdens VK Tegelwippen

Van 21 maart tot 31 oktober vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer dan 150 steden en gemeenten engageren zich om zoveel mogelijk tegels uit te breken en te vervangen door groen. Want meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze omgeving klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren en insecten, koeler op warme dagen, en gewoon ook mooier. Om inwoners te helpen bij al dat ontharden, rijdt er tussen mei en oktober een Leuvense tegeltaxi rond. Die haalt uitgebroken tegels en bijbehorend steenpuin op, helemaal gratis. De uitgebroken tegels zullen nadien maximaal hergebruikt worden.

22.03.2022

Tijdelijk groen inspireert inwoners Spaanse Kroon om na te denken over ontharding

Er gaat de komende maanden heel wat gebeuren in de Spaanse Kroon. Samen met de bewoners gaat stad Leuven onder de noemer ‘Hier dringt het door!’ aan de slag om straten, stoepen, opritten en tuinen te ontharden en te vergroenen. Het doel? De buurt leefbaarder en veiliger maken en beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

21.01.2022

Hier dringt het door!

Leuvenaars kunnen voorstellen indienen om het openbaar domein verder te ontharden.


23.08.2021

Tijdelijk groen inspireert inwoners buurt Rietensplein over ontharding

Stad Leuven wil samen met de buurtbewoners de Korte Dolagestraat, het Dongelsplein en het Rietensplein in Wijgmaal de komende maanden ontharden en vergroenen. Onder de noemer ‘Hier dringt het door!’ wil de stad zo de buurt opwaarderen en beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Een tijdelijke groeninrichting toont hoe de wijk er in de toekomst kan uitzien. Daarnaast stimuleert de stad de bewoners om hun tuinen natuurvriendelijk in te richten.

22.03.2021

Sint-Agathaplein in Wilsele-putkapel vernieuwd

Op de plaats van het oude zwembad in Wilsele-Putkapel vind je vanaf nu een volledig nieuw dorpsplein. Het plein werd aangelegd met bijzondere aandacht voor groen en ontharding, rustplekken voor omwonenden en avontuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen.