Stad Leuven trapt goedgevuld Urban Sportsjaar op gang


Met een Jam Session in het Urban Sports Park van Wilsele is het Leuvense Urban Sportsjaar 2024 officieel van de skateramp gerold. Tot en met november kunnen Leuvense jongeren op verschillende plekken in de stad genieten van meer dan 150 workshops, groepssessies en initiaties in BMX, parkour en andere populaire straatsporten.

Leuvenaars konden er het laatste jaar niet naast kijken: urban sports duiken op verschillende plaatsen in de stad op. Na de opening van het Urban Sports Park in Wilsele, in de zomer van vorig jaar, kwam het WK Breaking in september naar Leuven en opende recent met Olevodroom, op de Hertogensite, een ontmoetingsplek die geschikt is voor tal van urban sports.

 

Urban Sportsjaar

Met al die aanknopingspunten en een goedgevulde activiteitenkalender wil de stad Leuven van 2024 een Urban Sportsjaar maken. Met Europese steun investeert het in pop-upinfrastructuur en de promotie van populaire straatsporten. “We gingen vorig jaar samen met andere Europese steden zoals Rotterdam en Kopenhagen een samenwerking aan om urban sports ten volle op de kaart te zetten. Op de best mogelijke manier willen we skaten, parkour en andere disciplines een mooie plek geven in het Leuvense sport- en beweegaanbod”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Dat doen we in de eerste plaats door die sporten tussen nu en november massaal aan te bieden, via meer dan 150 workshops en initiaties, in samenwerking met Leuvense organisaties.”

 

Drempelverlagend

Startpunt voor de activiteitenkalender was een Urban Jam Session vandaag, waarbij jongeren in Wilsele konden deelnemen aan initiaties in skaten, BMX, parkour, wheelie en pumptrack. De komende maanden staan er nog heel wat activiteiten op de kalender, op verschillende locaties in de stad.

 

Schepen Geleyns: “Ondanks de groeiende populariteit van heel wat urban sports willen we zoals altijd drempelverlagend werken en kinderen en jongeren aanmoedigen om van nieuwe disciplines te komen proeven. Dat doen we met verschillende formules. Zo hebben we elke maand een Jam Session in Wilsele, maar komen er ook skatesessies voor en door meisjes in Stelplaats. De activiteiten zijn veelal gratis en worden steevast professioneel begeleid. Op die manier rollen we dit jaar een aanbod uit waaruit we veel lessen zullen kunnen trekken.”

 

“Als stad voorzien we onze jongeren dit jaar van extra infrastructuur, maar het zijn onze Leuvense organisaties die alle lof verdienen voor de promotie en activatie die ze doen rond urban sports. Zij zorgen voor lessenreeksen en

professionele begeleiding en leggen een ontzettend waardevol engagement aan de dag rond sport en gemeenschapszin … Die dynamiek zal van 2024 een uniek sportjaar maken, gedragen door Leuvense jongeren”, vult schepen van jeugd Dirk Vansina aan.

 

Praktisch

Een overzicht van alle urban sport- activiteiten die de stad de komende weken en maanden organiseert vind je op www.leuven.be/urbansports.

Alle activiteiten zijn gratis.

Inschrijven is niet verplicht, maar wel handig. Zo kan de organisator voor voldoende materiaal en coaches zorgen. Inschrijven kan via de gratis app Spond.