REUZEN PALMEN LEUVEN IN

 

 

ReuzeLeuven haalde meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland naar Leuven en bracht nieuwe Leuvense reuzen tot leven. Op zaterdag 20 mei, onder een stralende zon, trok de derde stoet van ReuzeLeuven door de stad. 

 

Deze editie van ReuzeLeuven werd nog grootser dan de vorige want na twee geslaagde edities dankzij de Mannen van 73 in 2013 en 2014, kregen de organisatoren nu extra steun van de stad Leuven. Iedereen was welkom in de Leuvense binnenstad om maar liefst 53 reuzen, hun achterban en muziekgroepen te bewonderen. En het publiek zag dat de Leuvense reuzencultuur terug in opmars is, want er waren vier nieuwe Leuvense reuzen van de partij.

 

Sinds de Mannen van 73 van de Leuvense Jaartallen in 2013 als stunt een nieuwe reuzenstoet en nieuwe reuzin, Fiere Margriet, introduceerden, is de Leuvense reuzencultuur terug in opmars. Deze eerste stoet was beperkt qua reuzenaantal. Toen kwamen Kobe Koeienschieter en Jan Van den Graetmolen de geboorte van de nieuwe Leuvense reuzin meevieren. Maar het smaakte naar meer. Het jaar nadien haalden de Mannen van 73 voor het doopfeest van Fiere Margriet 39 reuzen naar Leuven.

 

 

Meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland

 

Dit jaar trokken, mede dankzij de steun van stad Leuven,  maar liefst 53 reuzen door de Leuvense binnenstad. Ook de grootste reus van Europa, reus Jan Turpijn II uit Nieuwpoort was van de partij. Met zijn 10,40 m en 750 kg moest hij met een kraan worden opgesteld en waren er 24 dragers nodig om hem te kunnen bewegen. Hij is te zwaar om heel de stoet mee te lopen en bleef dus op het Mgr. Ladeuzeplein staan waar hij wel een korte rondgang maakte.

 

Het gros van de reuzen komt uit Vlaanderen, maar ook 3 Waalse reuzen (uit Ath, Châtelet en Lessines), 7 Franse (uit Hazebrouck, Steenvoorde en Tourcoing) en 9 Nederlandse reuzen (uit Oisterwijck en Tilburg) liepen met hun achterban en muziekgroepen mee. In totaal was de stoet ongeveer 1,2 km lang zijn en telde deze meer dan 440 deelnemers. Na het parcours start barstte nog een show van de Pynnock Ridders Horst los en werden de nieuwe Leuvense reuzen plechtig gevierd. Het reuzenfeest eindigde met een echte danswedstrijd waarbij de jury besliste welke van de 53 reuzen de mooiste danspassen kon neerzetten.

 

 

Vier nieuwe Leuvense reuzen met een verhaal

 

Tijdens deze derde ReuzeLeuven werden maar liefst vier nieuwe Leuvense reuzen geboren. Buurtwerking Groot Redingenhof had al reus Jan Van den Graetmolen, maar pakte nu uit met een tweede reuzin, prinses Nela, half Europees, half Afrikaans. Ze kwam naar Leuven om te studeren en is voor de buurtwerking een voorbeeld van diversiteit in de universiteitsstad Leuven.

 

Ook de nieuwe reuzin Iris en reus Da Tong staan voor diversiteit in de stad. De afdeling diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven nam deze nieuwe Leuvense reuzentweeling in beheer. Wat hen extra bijzonder maakt, is dat ze zo gebouwd zijn dat hun identiteit (en naam, geslacht …) kan aangepast worden naargelang de groep die er met de reus op uittrekt. Voor deze ReuzeLeuven namen het Holebihuis Leuven, Nihao Leuven en Femma Naaisalon Leuven de reuzentweeling onder hun hoede. Met reuzin Iris wil het Holebihuis Leuven een positieve boodschap van diversiteit uitdragen. De naam Iris verwijst naar de Griekse godin van de regenboog en boodschapper van de goden. Nihao Leuven maakte samen met Femma Naaisalon Leuven van het andere deel van de reuzentweeling een Chinese krijger. Zijn naam ‘Da Tong’ betekent grote harmonie, het confucianistische ideaal van een perfecte staat.

 

De buurtwerking van de Richard Valvekensstraat toonde op 20 mei hun kersverse reus Richard Jean II. De naam verwijst naar de traditie van de straat om een straatburgemeester te benoemen die instaat voor de samenhorigheid van de bewoners. Richard verwijst naar Richard Valvekens, burgemeester van Kessel-Lo van 1904 tot 1911, naar wie ook de straat vernoemd werd. Jean II verwijst naar de huidige straatburgemeester Jean Minnoye. Ook het gezicht van de reus vertoont grote gelijkenissen met de ‘echte’ Jean.

 

Met deze vier nieuwe reuzen telt de stad samen met Fiere Margriet, Kobe Koeienschieter en Jan Van den Graetmolen nu zeven actieve reuzen. De in 2014 teruggevonden reus Hertog Jan moet nog gerestaureerd worden en een beheerder vinden voordat hij er terug mee op uit kan trekken.