Ontdek een ander Leuven tijdens Open Monumentendag

 


 31 augustus 2017

 

 

Op 10 september is het opnieuw Open Monumentendag met als thema ‘Natuur’.

 

Eerste Open Monumentendag als onroerenderfgoedgemeente
Leuven kreeg onlangs als eerste kunststad en provinciehoofdstad in Vlaanderen de erkenning van onroerenderfgoedgemeente. Concreet betekent dit dat Leuven sinds 1 juli verschillende bevoegdheden mag opnemen die voorheen door het agentschap Onroerend Erfgoed werden uitgeoefend. Een stad krijgt deze erkenning enkel op voorwaarde dat zij een stevig eigen beleid voert.
"We zijn enorm fier met deze erkenning. Er is de laatste jaren heel hard gewerkt aan een erfgoedbeleid en we hebben een zeer sterke positieve evolutie inzake erfgoed doorgemaakt. De erkenning als onroerenderfgoedgemeente toont aan dat we met ons beleid goed zitten en dat we vertrouwen krijgen om daar nog verder in te gaan. Een grote troef binnen het Leuvens erfgoedbeleid is het feit dat niet alleen ons waardevol bouwkundig erfgoed, maar ook ons uniek landschappelijk en archeologisch patrimonium hoog op de agenda staan. En dat erfgoed willen we graag aan de bevolking tonen tijdens Open Monumentendag”, aldus schepen voor monumentenzorg Dirk Vansina. “We willen ook inzetten op extra bescherming van ons waardevol erfgoed. Daarom start in het najaar een campagne.”

 


Groen en monumenten
Tijdens Open Monumentendag selecteerde stad Leuven enkele groene plekken en toppers van zijn Leuvens patrimonium.

 

• Groene parels
Er werden maar liefst 13 wandelingen uitgewerkt die je langs mooie en vaak onontdekte groene plekjes leiden in het hart van de stad of in de deelgemeenten.
Zoals steeds zetten we opnieuw enkele prachtige sites in de kijker: de onovertroffen Kruidtuin, groene parel in het centrum van de stad, het Kasteel Arenberg waar je zowel de gebouwen als het prachtige park kan bezoeken, en het Iers College, een stukje Ierland verborgen achter dikke muren met achter die muren een prachtig stuk ‘hagentuin’. Ook de Wijnpers met het gerestaureerde Wijnpershuis behoren dit jaar tot de absolute aanraders.
Leuven bezit heel wat groene ruimten die niet allemaal even bekend zijn zoals de tuin van de paters Picpussen. Een andere wandeling brengt je in een nieuw park: het Janseniushof met zicht op de Janseniustoren en Justus Lipsiustoren. Andere groene parels zijn de Kesselberg, het Lemmenspark en het Arenbergpark.
Ben je op stap met kinderen? Dan is de wandeling ‘van totem tot totem’ ideaal. 12 van de 13 wandelingen zijn begeleid. Eén wandeling kan je op eigen tempo en zonder gids ondernemen.


• Monumenten
Pijltjes leiden je langs enkele unieke erfgoedlocaties met een zeer natuurlijk karakter.
Op je route ligt onder meer de recent blootgelegde stadsijskelder, een verloren gewaand stukje Leuvens erfgoed. Een gids van het regionaal Landschap Dijleland geeft ter plekke uitleg.
De stadsijskelder werd in 1825 gebouwd en voorzag het ganse jaar ijs aan hospitalen, tandartsen en dokters. IJs is een verdovend en koortswerend middel. Ook handelaars en particulieren konden hier ijs komen halen. In 1900 ontstonden ijsfabrieken en raakte de kelder in ongebruik. Begin jaren ’70 werd hij gesloten omdat hij te gevaarlijk was geworden. Nu werd hij gerestaureerd en zal hij dienst doen als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Daarnaast staan er dit jaar ook enkele colleges en seminaries op het menu. Wat zeker niet op je wish list mag ontbreken, is het  Sint-Annacollege in de Naamsestraat 37. Het gebouw, waar op dit moment nog restauratiewerkzaamheden bezig zijn om een aantal elementen te restaureren en reconstrueren, is privé-eigendom. Open Monumentendag is dus een unieke gelegenheid om dit beschermd monument met verfijnde interieurkunst te bezoeken.


Het Sint-Annacollege was bestemd voor onbemiddelde studenten. Het werd openbaar verkocht bij de Franse Revolutie toen de Katholieke Universiteit werd gesloten. Vandaag is het eigendom van de projectontwikkelaar Dyls bva die er kantoren in onderbrengt. Ook de 30 meter hoge plataan die dateert van de 19e eeuw is beschermd.

Een andere aanrader is het Wijnpershuis. Tussen de 14e en 17e eeuw werden hier de druiven geperst die op de Leuvense heuvels werden geteeld. Men kan ook een tafeldruifserre en het nieuwe Belvedère schoolgebouw van De Wijnpers bezoeken.

Open Monumentendag geeft ook een unieke kans om het Arenbergkasteel binnen te bewonderen.
Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet. Het Stadhuis blijft een topper, maar ook De Hoorn behoort ondertussen tot de interessantste nieuwe verwezenlijkingen op het vlak van restauratie en herbestemming.

Alle info over de vertrekplaatsen en uren vind je op www.leuven.be/openmonumentendag.

 


Dirk Vansina
Schepen monumentenzorg

 

Meer info op de website van stad Leuven.