mijnLeuven kaapt stadhuis voor jongeren met plannen

3 april 2017

 

 

mijnLeuven, het jongerenlabel van de Leuvense jeugddienst, opent in het historisch stadhuis in het midden van de stad een nieuwe stek voor jongeren. Zo wordt geantwoord op de dwingende vraag van de Leuvense jongeren naar meer ‘ruimte’.

 

Tijdens het grootschalig verjaardagsfeest in het kader van ‘Vijf jaar mijnLeuven’, afgelopen najaar, slaakten de aanwezige jongeren een gezamenlijke kreet om meer fysieke en mentale ruimte ‘om jong te zijn’ in onze stad. Ook Kabinet J, de Leuvense jongerenraad, leverde eerder al een advies aan tot meer binnenruimte voor Leuvense jongeren: “Jongeren willen een ruimte om activiteiten te organiseren, muziek te maken, maar ook een plek waar je rustig kan studeren, waar je je middageten kan opeten en andere jongeren kan ontmoeten. Een binnenruimte die gratis en vrij toegankelijk is voor iedereen.”

 

Dirk Vansina, schepen van jeugd: “De vraag naar die ontmoetingsplek viel niet in dovemansoren. Na een zoektocht naar een geschikte ruimte zijn we terecht gekomen bij de vrijstaande vroegere burelen van de stadsadministratie aan de achterzijde van het stadhuis (Naamsestraat).” Het ‘Stadhuis’ van mijnLeuven wordt een plek waar jongeren elkaar vrij kunnen ontmoeten, samen wilde plannen kunnen smeden of gewoon ‘s middags hun boterhammen kunnen opeten. Pál in het centrum van de stad. De droom van vele Leuvense jongeren wordt zo werkelijkheid.

 

Verspreid over drie verdiepingen kunnen de jongeren er genieten van een hippe, gezellige ontmoetingsplek, een open atelier én een flexibele co-workingspace. “Naast een ontmoetingsplek, start mijnLeuven in het Stadhuis namelijk ook een nieuwe werking op onder de naam ‘BAAS’. Jongeren die gebeten zijn door de ondernemersmicrobe worden er gestimuleerd en begeleid om hun ondernemersdromen waar te maken.”, aldus Vansina. Ondernemerschap wordt daarbij heel breed opgevat en kan gaan van het openen van een buurtwinkel tot het op de markt brengen van een eigen idee, maar eveneens het organiseren van evenementen of het starten van een freelance carrière. Wie plannen heeft om iets te ondernemen, kortom, wie zijn eigen ‘baas’ wil worden, kan dus bij ‘BAAS’ in het Stadhuis terecht.

 

In het Stadhuis zullen tenslotte ook verschillende workshops worden georganiseerd die jongeren kunnen inspireren en goesting doen krijgen in het ondernemerschap. Een eerste reeks workshops, getiteld ‘How do they do it’, bijt de spits af op maandag 3 april en mikt op jonge event-organisatoren in spe. Vanaf die dag openen de deuren van het Stadhuis elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.