Hotelrapport in Leuven voorgesteld

 

29 juni 2017

 

AP Hogeschool Antwerpen stelde vandaag de resultaten van het Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2016 voor in Leuven. Het Hotelrapport is het resultaat van een jaarlijks onderzoek bij de hotels in de kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.

 

In Leuven namen 12 van de 20 hotels deel aan de bevraging, goed voor 82% van het Leuvens kameraanbod.

 

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat de aanslagen van 22 maart 2016 een impact hebben gehad op de hotelsector maar dat deze verschilt van stad tot stad.

 

Dirk Vansina, schepen van toerisme: “Waar de andere kunststeden een daling van het aantal overnachtingen optekenen, zijn de resultaten voor Leuven positief! Het aantal overnachtingen stijgt in Leuven.”

Toeristen die normaal gezien in Brussel zouden overnachten, kozen voor Leuven als alternatief. Leuven kon profiteren van zijn imago als veilige stad. Dit werd ook door enkele logies bevestigd.

 

Voor 2016 heeft de Utopia-tentoonstelling de overnachtingscijfers zeker sterk positief beïnvloed.

Dirk Vansina: “Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat Leuven als enige kunststad zijn overnachtingscijfers op peil heeft kunnen houden in 2016, in belangrijke mate te verklaren is door de aantrekkingskracht van 500 jaar Utopia en de Utopia-tentoonstelling. We hadden dan ook sterk ingezet op promotie in het buitenland met positief resultaat!”

 

De bezettingsgraad van de Leuvense hotels bedraagt gemiddeld 72,5% (Antwerpen 70,25%, Brugge 67,07%, Gent 76,48%, en Mechelen 65,58%).

Dalmaanden zijn augustus en december-januari. De bezettingsgraad daalt dan naar 70%. De andere maanden blijft deze boven de 70%. Topmaand in 2016 was september met een bezettingsgraad van 85%.  In al de andere maanden, behalve februari lag de bezettingsgraad hoger dan het gemiddelde.

 

Uit het hotelrapport blijkt wel dat in 2016 de bezettingsgraad beter was in de dalmaanden april en december dan de vorige jaren. De opstart van het programma  ‘Wintertijd’ en de uitbreiding van de bierweek tot een biermaand, werpt zijn vruchten af.

 

Ook voor juli 2016 was er een stijging t.o.v. de vorige jaren. Waarschijnlijk is dit een tijdelijk fenomeen: Rock Werchter viel in 2016 in juli en de voorgaande jaren in juni. Heel wat festivalgangers bleven overnachten in Leuven.

 

De Leuvense hotelsector leeft in belangrijke mate van het zaken- en congrestoerisme (60%). 40% van de overnachtingen wordt geboekt door recreanten (30% komt individueel, 10% in groep).

 

In Leuven kost een gemiddelde kamer 86 euro, excl. ontbijt, BTW en overnachtingstaks (Antwerpen, 82 euro, Brugge 88 euro, Gent 97 euro en Mechelen 66 euro). Leuven ondervindt veel concurrentie van Brussel met lage kamerprijzen en ook de vlotte treinverbinding met de hoofdstad speelt hier in het nadeel van Leuven.